Pages

Monday, July 13, 2015

Resepi Pavlova



Resepi Pavlova
Bahan-bahan resepi pavlova:
4 biji putih telur
Secawan gula kastor (Kurangkan untuk elak manis sangat)
1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu besar esen vanilla (untuk hilangkan hanyir telur)
1 sudu besar cuka masakan
Cara-cara buat :
Panaskan oven dulu (150 darjah celcius) dan biarkan
Pukul putih telur dengan kelajuan perlahan sehingga adunan menjadi ‘soft peak form’
Then, masukkan gula kastor sikit demi sedikit. Putar lagi dengan kelajuan tinggi sampai adunan jadi putih berkilat dan bertanduk. Kalau korang terbalikkan bekas adunan tu, mende alah tu tak tergolek jatuh.
Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
Pastu masukkan tepung jagung & cuka, gaul dan ratakan pakai spatula or senduk.
Tuang or pipingkan adunan atas baking paper. Nak lukis bulatan dulu atas paper tu pon boleh, daku just tuang terus je. Muehehee
Ratakan biar jadi bulat or ape2 bentuk yang berkenan di hati. Ramai yang buat bahagian tepi tu lebih tinggi dari bahagian dalam, ala2 tebing. Tapi ikut suke korang la nak buat bentuk macam mane.
Masukkan adunan ke dalam oven, letak rak tengah. Masak selama 1 jam 15 minit dengan suhu 140 darjah celcius. (ekceli, masa masak ni bergantung kepada oven kita jugak. Kalau dah lebih 1 jam, korang tengok warna adunan dah kuning2 and rasa dah garing or crispy, dah masak la tu. Kalau tak, lebihkan masa bakar tu.)
Bila dah masak, offkan oven. TAPI jangan keluarkan lagi mende alah tu from oven. Biar die duk dalam tu lebih kurang 10 minit, regangkan sikit pintu oven. Dah sejuk, boleh keluarkan.
Cara hias pavlova:
Pukul whipping cream (boleh beli dekat kedai kek) sampai kental.
Then, masukkan gula aising secukup rasa dan sedikit esen vanilla.
Pastu potong buah strawberi, anggur, kiwi, blueberry, blackberry, etc.
Boleh la taruk cream atas pavlova yang dah masak tadi & susun potongan buah2 tersebut. Siaaap!~
Tips resepi pavlova :
Time asingkan putih telur tu, pastikan betul2 takde kuning telur yang termasuk, terloncat, tergatal nak masuk dalam tu. Karang, idok la naik adunannye.
Pastikan dalam bekas korang nak putar adunan tu, takde sebarang air or minyak or bahan asing.
Sesetengah resepi, diorang gantikan tepung jagung & cuka tu dengan cream of tartar. *nanti i try*
Some resepi, bakar pakai api bawah aje. Ade yang pakai api atas bawah. Korang tengok la yang mane sesuai dengan oven korang.

No comments:

Post a Comment